Friday, March 13, 2009

ChIcKeN PoX

salam...





actlly now nak wat assingment bm yg x abes2 dr minggu lepas ag...haih..byk btul assingment..ngan math 1 la bi 1..isk3 tp x per rilek jgn gabra...sume tue akan diberesi...huahauaha aku nie actlly tgh bercuti sakit....so sajer bowink2 kene kuarintin dlm bilik so sajer la nak post blog.....sedey gak kene balik start hari selesa sbb disyaksi kene penyakit yg datang dr ayam?haaih memandai ja aku aku pown tataw napa nak penyakit nie dipanggil chicken pox....





meh nak cita ag....


>mase aku sedar aku ada penyakit nie mase tue hari jumaat tp ingt allergic jer..tp pg2 tue rasa cam nak demam lak....x per ag still gagahkan diri..then hari sabtu aku tgk ada red spot.....rasa munsykil dah menguasi diri...aku pown aper ag call la mak aku utk kepastian..then mak aku bg cadangan utk aku g ke klinik utk pemeriksaan aku pown dengan keadaan terpaksa ajakla kawan2...takut gak nak g klinik sowank2 bahaya....dah la aku nie cun ssh lak nnt kene kidnap...hehe pastu kat klinik yg x boleh dsebut namanya dc tue dengan yakinnya ckp aku allergic even aku dah ckp aku dmm...mmg btulla x bertauliah..tp mungkin x nampak kowt...nobody perfect....so aku pown balik rumah dengan perasaan gumbira sbb dc ckp aku sehat kira x yah la balik umah....


> keesokannya lak aku tgk badan aku terasa gatl2.. dan bintik2 merah makin banyak...almaklumlah x penah jd cam tue la sblm nie...mula panik....hehe pastu g la suruh kawan aku tgkkan ...dia ckp aku allergic jer...then slalu pesan suruh aku makan ubt.....hehe aku nie ssh sket nak makan ubt ikut jadual waktu...selalu kene lecture ngan dia...(sya bwek) tp best gak terasa diri dsyangi.......huhu and then malam tue aku sakit sendi rasa lenguh sanagt macam nak tercabut jer lutut...huhu dah la keesokkannya kuiz n presentation basic math...aku kuatkan smgt ntuk study gak mlm tue even keadaan aku lemah sgt2......pastu sya dtg bilik nak gtau something then ble dia tgk ja keadaan aku yg dah macam dalam pantang dia terus suruh aku tido..huhu bek tau siapakan kemas brg aku ag...hehe..aku pown tidola dengan kepala yg berserabut....tp mlm tue kan semua kal...best gak..mak, makngah, pak su sbb nak nk tanya aku leh stand ker x? aku dengan confidentnya ckp aku nak stand ag...tp....





ble bangun jer pagi tue i feel somtehing bad.....(arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh my face?) ReD SPOT huhuhu tgk keadaan aku pg tue aku mmg dah down dengan kepala yg pening+badan yg merah mcm2 ada dalam pala aku nie..mcm nak saman ja klinik tue allergic apernyer tp campak la dc.....huhu aku pown cpt2 call mak nak suruh amik aku gak..x leh stand dah nie....hehehe





then sampai la skang dalam proses rawatan.......


aku pown search la tenet kat umah nak cr info tentang campak then dpt la mende nie





cara2 merawat campak


Menghilangkan gatal
1. Rendam daun pokok semambu di dalam air suam.
2. Siram air tersebut pada badan pesakit.
Mengeluarkan campak
1. Minum air kelapa muda untuk mengeluarkan campak di badan.
Kulit tidak menjadi keras dan hitam
1. Tumbuk daun asam jawa lumat-lumat.
2. Campurkan dengan bedak sejuk.
3. Sapukan di semua bahagian badan.
PANTANG: Jangan berhujan dan mandi air masin untuk beberapa bulan agar badan tidak terasa gatal-gatal.








huhu so skang dah 3 hari aku bercuti sakit......even kiter cuti pown jgn sampai x siapkan assignment aku plg x suka wat keje last minute tp selalu gak tersasar dr landasan....bwek... apa2 pown...happy holiday to all the trainee teacher.....gud luck all


daaa

wassalam...

3 comments:

~NurSya~ said...

salam..

wah3..femes..femes..*ayat qda*
femes rakanmu ini..
trimas ya kerna sudi memfemeskan temanmu ini..
trimas2..
wah2..vangga2.namaku disebut2 *ditulis*...
=P

Anonymous said...

bwekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk..pasan..muahahah

armouris said...

info tentang chicken pox kat sini - Do Away With Chicken Pox